Een bijzondere verhaal over een Renault 16 klassieker uit Tahiti
Het bijzondere verhaal van de Renault 16 van de heer Jochems

Een bijzondere ontmoeting met Frank Jochems

Het is tegen 13:30 uur als we tijdens de CAR nieuwjaarsbijeenkomst bij Auto Indumij Dordrecht in contact komen met Renault liefhebber Frank Jochems uit Bosschenhoofd. “Wat vind je nou zo mooi aan deze Renault 16?” vraagt Frank terwijl ik een mooi detail van deze klassieke Renault fotografeer. Het is namelijk mijn Renault 16 en één detail is jou volgens mij niet opgevallen, wijzend op de “Tahiti” sticker op de achterklep.

Vakanties met de Renault 16

Frank lacht: Al heel lang wilde ik een Renault 16 bezitten. Mijn vader had er één tijdens mijn jeugd en ik heb er enorm goede herinneringen aan. Met het hele gezin inclusief caravan hebben we alle bergpassen van Europa gezien. De Renault 16 gaf geen krimp al moest je wel weten welke versnelling je bergop en bergaf koos. Koeling was in die tijd heel belangrijk tijdens zo’n zware reis. Ik herinner me het moment nog dat ik samen met mijn broer moest uitstappen omdat we waren stilgevallen op een helling. Hilarisch natuurlijk! 

Tahiti

Mijn Renault 16 TS is nu 47 jaar oud en kan nog heel goed meekomen in het hedendaagse verkeer. Ik ben verliefd op het motorgeluid en het ongekende comfort. Als ik instap, herbeleef ik mijn kinderjaren weer op de achterbank van de R16 van mijn vader.

Het bijzondere aan dit exemplaar is dat zij (het is een “meisje”) 46 jaar geleden vanuit de fabriek in Frankrijk direct naar Tahiti is getransporteerd. Per boot. Dat moet een reis van meerdere maanden geweest zijn. De auto was besteld door een Fransman die werkzaam was in Tahiti. Nadat zijn werkzame leven erop zat is hij terug naar Frankrijk gekeerd en heeft de Renault 16 meegenomen. 

 

Mooi weer rijder

Kort na terugkomst in het geboorteland is de Renault 16 bij een verzamelaar terecht gekomen voor een periode van 25 jaar. Vandaar ook de lage kilometerstand, toen ik de auto kocht in 2010 had de auto slechts 47.000km gereden!  Toen de verzameling werd verkocht heeft een Nederlandse specialist in Franse klassieke auto’s deze auto naar Nederland gehaald. Bijzonder is dat de auto nooit gerestaureerd is. Ik heb zelf de anti roest bescherming laten aanbrengen! Dat was is al die jaren niet nodig geweest. Toen ik de auto kocht zat er geen spatje roest op en dat wil ik graag zo houden!

Frank is overigens een echte Renault fan want naast deze Renault 16 heeft hij  ook nog een Renault 25 GTX in bezit en rijdt hij sinds kort ook de hypermoderne Renault Kadjar. Die laatste met name voor het vieze weer in de herfst en winter. Bij mooi weer rijdt Frank  toch het liefste met zijn Renault 16!

 

Nieuwsjaarsbijeenkomst bij Auto Indumij Dordrecht

Op de zeer geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst die Club d'Anciennes Renault des Pays Bas op zaterdag 19 januari bij Renault dealer Auto Indumij in Dordrecht heeft georganiseerd  waren ruim 100 leden met hun Renault klassieker aanwezig. Ook de Renault 16 van Frank was hier vanzelfsprekend te bekijken. Tijdens de gezellige ontvangst aan de Mijlweg werden vanzelfsprekend diverse foto's gemaakt die we hieronder voor je hebben verzameld. 

Presentatie  Club d'Anciennes Renault des Pays Bas
Renault 16 Auto Indumij

Renault 16 details front

Details grille Renault 16
Nieuwjaarsbijeenkomst  Club d'Anciennes Renault des Pays Bas