Klassiekers van Renault. Ontdek de mooiste Renault klassiekers op Renault-Indumij.nl
Renault Alpine A110, De Klassiekers van Renault

Het automerk Renault kent een lange historie

Een historie waarin verschillende klassiekers zijn gebouwd. Opgericht door Louis Renault die in zijn vroege jeugd zijn eerste automobiel, de Voiturette, bouwde. De Voiturette was gebaseerd op de driewieler De Dion-Bouton, die door Louis werd omgebouwd tot een vierwielige limousine. En met succes, want na een eerste zeer geslaagde demonstratie in Montmartre kwamen de eerste bestellingen voor de Voiturette snel binnen.  In 1899 richtte Louis het bedrijf Renault-Fréres op. Hier werden al in het eerste jaar later  80 automobielen gebouwd. 

Renault Maastricht

Het merk Renault is populair en begin 1904 wordt de eerste officiële Nederlandse Renault-importeur aangesteld. En zo werd  Firma Thyssens fréres et soeur uit Maastricht de eerste Renault importeur van ons land. Het merk Renault groeit aan populariteit in Europa en in 1906 werden er al 2200 nieuwe Renaults verkocht. Nog geen 4 jaar later, in 1910, lagen de verkopen al op bijna 7000 auto's. Kort daarna ontmoet Louis in de Verenigde staten, Henry Ford. Bij een bezoek aan de Ford fabrieken is Louis zeer onder de indruk van de productiefaciliteiten van Ford. Dit inspireert hem om van Renault één van de grootste automobielfabrikanten van Frankrijk te maken. De Renault 35 CV is één van de best verkochte automobielen in die tijd. Prins Hendrik, de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, bestelde in 1908 zijn eerste auto, een Renault 35 CV.

Renault logo 1900
Renault Nervastella

Renault CV

In 1928, op de autotentoonstelling van Parijs, presenteert Renault de opvolger van de Renault 40 CV. Weliswaar was de Renault 40 CV nog steeds bijzonder populair, het werd tijd voor een waardige opvolger; De Reinastella (officieel: RM). De economische crisis had echter zeker effect op de resultaten bij Renault. Pas in 1930 komt Renault weer de klap te boven en worden er in de jaren daarna allerlei nieuwe Renault modellen geintroduceerd, zoals de Renault Nervastella. Direct daarna wordt de populaire 4CV geïntroduceerd. (Wist je trouwens dat de familie De Haas een schitterende Renault 4CV in bezit heeft, die een aantal jaren geleden geheel gerestaureerd is door Vivian de Haas).

In rap tempo introduceert Renault verschillende nieuwe berlines die het merk in binnen- en buitenland populair maken. De Renault Frégate luidt dit nieuwe tijdperk in.  Wederom werd er met races en rally’s meegedaan, zoals Monte Carlo. In de loop der tijd voegden andere merken of ontwerpers zich bij Renault. Merken als Berliet, Latil en Mack horen bij de historie van Renault, maar ook namen als Gordini en Alpine komen regelmatig terug. 

Renault Alpine
Renault 8 Gordini

Renault na 1956

In 1956 wordt een naamswijziging doorgevoerd van de Nederlandse Renault importeur. De ‘Afdeling Holland’gaat vanaf dat moment verder als Renault Nederland NV. In 1957 werd begonnen met de bouw van een nieuw importeurspand in Amsterdam. 3 jaar later, op 22 januari in 1960, is de verhuizing een feit. Renault blijft door ontwikkelen en komt met populaire modellen als de Renault 4 en Renault 16. De Renault 16 werd zelfs uitgeroepen tot Auto van het jaar in 1966 onder leiding van het Nederlandse tijdschrift Autovisie. Erg leuk is een videoproductie van Renault waarin de R16 centraal staat, te bekijken via onderstaande button. 

 

BEKIJK DE RENAULT 16 VIDEO

 

In 1984 introduceert Renault twee van de meest succesvolle modellen uit zijn geschiedenis; in maart de Renault 25 en in mei de Espace (MPV). Beide auto's zijn door Robert Opron ontworpen, en worden door Renault neergezet als luxe ruimtewagens, de Espace in familieverband en de Renault 25 als luxe limousine. Ook de A310 mag tot een echte klassieker gerekend worden. Deze opvolger van de A110 die in 1971 werd geintroduceerd had zijn motor achterin en beschikte over een unieke fiberglas carrosserie. Een bijzonder fraai exemplaar van de A310 is te zien het Louwman Museum in Den Haag. 

Na 40 jaar verlaat Renault Nederland NV het pand in Amsterdam. Renault betrekt een nieuw pand op een bedrijventerrein in Schiphol-Rijk. In 2001 wordt het filiaal Renault Nissan Nederland NV opgericht, een gezamenlijke importorganisatie voor beide merken uit de Renault Nissan alliantie. 

De huidige Renault modellen behoren tot één van de meest succesvolle in hun segment, met modellen als de Renault Clio en het complete Renault Z.E. programma. Of wat vind je van de Renault EZ-GO, het bijzondere studiemodel waarmee Renault haar visie voor de toekomst neerzet.  

 

ONTDEK DE RENAULT EZ-GO